Discretie geboden

Iedereen die bij mij een fotoshoot boekt, ontvangt een contract met enkele vanzelfsprekende zaken. Ik kom foto’s maken op de afgesproken tijd en plaats, mijn algemene voorwaarden et cetera.

Ook staat er het volgende in:

De fotograaf staat het vrij om foto's te gebruiken ter promotionele doeleinden, bijvoorbeeld maar niet uitsluitend op social media of eigen website.

Dit betekend dat ik de gemaakte foto’s mag laten zien. Wel zo handig, anders kan niemand zien wat ik doe en stond er niet één foto op mijn website.

Maar soms zijn er mensen die liever niet online te zien zijn. Veelal zijn dit mensen die een baan hebben waarbij zij een bepaald risico lopen. Politieagenten bijvoorbeeld, maar ook mensen in de (jeugd)zorg of forensische opsporing. Er zijn duizend-en-één redenen te bedenken waarom iemand niet online zichtbaar wil zijn.

 

Vroeger begreep ik dat niet zo, ik plaats namelijk nooit een complete naam, tag niemand en fotografeer altijd op publieke plekken. Toch begrijp ik het ergens ook weer wél. Daarom staat er sinds jaar en dag ook het volgende in mijn contract:

Indien de klant hier bezwaar tegen heeft zal de klant dit bezwaar schriftelijk aan de fotograaf mededelen.
Fotograaf zal in het geval van bezwaar rekening houden met de wensen van de klant.

Een mailtje is al genoeg. Een appje eigenlijk ook, maar daar lees ik soms overheen. En je mag het natuurlijk ook aan de telefoon zeggen. In ieder geval, ik houdt er rekening mee. Discretie hoort er namelijk ook bij. Ik maak een notitie bij de foto’s, in mijn systeem en onthoudt het veelal ook wel.

 
discretie fotografie anoniem niet op social media onherkenbaar in beeld
 

Zo kan je dus met een gerust hart gebruik maken van mijn fotografiediensten, ook als je liever niet in beeld komt. Een klein aantal van mijn klanten maakt hier dan ook dankbaar gebruik van, maar meer dan ik in eerste instantie gedacht had!

Dat wilde ik even kwijt, het is wat lastig om te adverteren met foto’s die ik niet mag delen namelijk :)



Wil je ook een fotoshoot zonder online gedeeld te worden? Kijk dan eens hier